Protectia la supratensiune

Importanta protectiei la supratensiune

Supratensiunile pot aparea in retelele electrice din cauze naturale atmosferice , cum ar fi descarcarile electrice (fulgere ) sau prin intreruperea nulului de lucru.
Cea mai frecventa situatie in care apar supratensiunile intr-o retea electrica trifazata este intreruperea nulului. 
Tensiunea intalnita in instalatia electrica are valoarea de 380 V intre faze, intre fiecare conductor de linie si neutrul ( nul ) avem 220 V, intre fiecare conductor de linie si pamant avem 220 V( pentru ca pamantul reprezinta punctul neutru al stelelor formate din cele 3 rezistente egale r si cei 3 condensatori de capacitati egale C). Daca  conductorul de linie are aceeasi tensiune fata de neutrul transformatorului, ca si fata de pamant, este clar ca intre neutrul transformatorului si pamant tensiunea este egala cu 0 .
Cea mai frecventa situatie de aparitie a supratensiunilor in instalatiile electrice din domeniul casnic este atunci cand nulul de lucru se intrerupe voit sau accidental in tabloul electric de distributie.
Aceste supratensiuni sunt periculoase pentru consumatorii electrici conectati in acel moment la tensiunea electrica.

Pentru exemplificare atasez doua imagini in care nulul de lucru este intrerupt.Distrugerea aparatelor electronice si electrocasnice sunt inevitabile in cazul aparitie unei supratensiuni din cauze atmosferice sau tehnice.
Apartamentele din blocuri sunt expuse la defectul de intrerupere al nulului de lucru din cauze tehnice, prin interventia electricienilor care nu sunt autorizati in tablourile electrice sau din cauze fizice de '' impuscare a cablului " , datorat unui scurtcircuit foarte puternic sau de imbatranire a cablului electric.
Protectia aparaturii casnice la aparitia unei supratensiuni trebuie sa fie nelipsita, de aceea in tablourile electrice individuale trebuiesc montate protectii la tensiuni electrice de valori mari.
Interventia in depanarea si montajul protectiilor electrice trebuie realizat numai de catre electricieni autorizati.

Un comentariu:

  1. Pentru cei care doresc sa-si protejeze aparatura electrica din locuinta impotriva supratensiunilor electrice, ma pot contacta la numarul de telefon 0727740877.

    RăspundețiȘtergere